Velho keittiössä -blogi-innostus näköjään lopahti muutama vuosi sitten yhtä nopeasti kuin alkoikin, mutta nyt tapahtuu hieno come-back, ja Velhosta on tullut Terveyshippi. Suhteeni ruokaan on muuttunut vuodesta 2008 jonkin verran, avaudun siitä lisää myöhemmin. Sanotaan näin, että vouhkaan ideologioden kanssa vähemmän ja kuuntelen kehoani enemmän. Tämän hetken kovin juttu itselleni on joka tapauksessa luomu. Seuraavissa resepteissä käyttämäni raaka-aineet ovat pääasiassa luomua, vaikka siellä jotain ei-luomuakin vilahtaa. Suosittelen luomua myös sinulle, jos haluat aidompaa ja maukkaampaa makua, kirkkaampia värejä , myrkyttömän makuelämyksen ja terveemmän ja hehkeämmän kehon + mielen! (Huom! Tämä ei ollut nyt vouhkaamista :D )

Vietän tänään laatuaikaa yksin kotona ja kokkailen herkkuja. Nyt syntyi Yrttinen linssi-quinoa-salaatti, tsatsiki sekä aina yhtä toimivat palsternakka-viipaleet. Mukana kuvassa myös kurkkudrinksu tsatsikia varten puserretun kurkkuraasteen mehusta. Jos ei näillä eväillä lähde nälkä eikä terveys kohene, niin ei millään. Tämän hetken lempisalaattini pääraaka-aineet ovat nimensä mukaisesti (yllätys, yllätys) vihreät linssit, quinoa ja yrtit. Niiden lisäksi se voi sisältää mitä tahansa kaapeista sattuukaan löytymään. Kerron mitä löysin tänään.

Yrttinen linssi-quinoa-salaatti (n. 3-4 annosta)

Kattilaan:

- 5 dl vettä

- 1 dl vihreitä linssejä

- 1 tl Luomu kasvisliemijauhetta

- Kuivattuja yrttejä, esim. minttua ja basilikaa

- 1,5 dl quinoaa

Kulhoon:

- 1 ruukku salaattia (esim. rucolaa, tammenlehvää, whatever)

- Reilusti tuoreita yrttejä!!! Tänään ikkunalaudalta saksin mukaan timjamia, oreganoa ja persiljaa.

- 1 sipuli

- Kasviksia maun, fiiliksen ja kaapin sisällön mukaan. Useimmiten tykkään porkkanasta söpöinä lantteina tässä salaatissa, mutta tänään ei porkkanaa löytynyt kaapista. Sen sijaan menossa olivat mukana: 1 avocado, muutama tuore herkkusieni, 1 makea suippopaprika, 1 tomaatti, 1/2 kesäkurpitsaa.

- aurinkokuivattua tomaattia ja vihreitä oliiveja viipaleina

- sopivas loraus balsamicoa

- JOS haluat: 1 Apetina Feta Snack -pakkaus, jossa öljykastike mukana. Vaihtoehtoisesti muuta juustoa tai voit jättää juuston kokonaan veke. Tänään heitin salaattiin "Four Peppers"-version. Nämä eivät ole luomua, ja se kovin minua harmittaa, mutta hyvää on ja kastikkeet toimivat. Jos tällaista settiä ei mukaan heitä, tee itse kastike: lorauta salaattiin reilusti haluamaasi öljyä, mausta vaikkapa pippureilla tms. myös sitruuna/lime-mehu toimii tämän salaatin kastikkeessa loistavasti!

Toimi näin:

1. Laita vesi kattilaan liedelle. Huuhtele linssit hyvin. Kun vesi kiehuu, heitä sekaan linssit ja mausteet. Linssejä kypsennetään 20 min, quinoa kiehuu 10 min = keitä linssejä 10 min ja lisää sen jälkeen mukaan huuhdeltu quinoa, keitä vielä näitä yhdessä miedolla lämmöllä 10 min. Katso, että vesi on kokonaan imeytynyt, jos ei, niin keitä kunnes se imeytyy. Tämän jälkeen nosta välittömästi linssit ja quinoa laakeaan astiaan jäähtymään. Voit toki keittää ne jo kunnolla etukäteen, jotta ehtivät jäähtyä rauhassa, mutta jos aikaa ei ole niin paljoa, niin levitä ne esim. laakealle lautaselle, niin ne jäähtyvät nopeammin.

2.Revi salaatti kulhoon, saksi tuoreita yrttejä mukaan runsain mitoin (vaikka yrtti yksinään maistuisi vahvalta, salaatin seassa sitä ei huomaa, joten älä arastele!), pilko kasvikset ja heitä sekaan. Mausta balsamicolla ja lisää mukaan myös oliiviöljyä ja pippuria, ellet käytä Feta snack -ratkaisua.

3. Lisää kulhoon tarpeeksi jäähtynyt linssi-quinoa-seos.

4. Syö ja huokaile ihastuksesta.

 

Tsatsiki

- 1/2 kurkku

- turkin sedän jogurttia

- valkosipulinkynsi

- minttua, meri/vuori-suolaa ja mustapippuria

1. Raasta kurkku ja asenna raaste lävikköön, joka on kulhon päällä. Ylimääräinen neste valuu kurkkuraasteesta kulhoon, voit auttaa prosessia painelemalla raastetta lusikalla. Älä missään tapauksessa heitä kurkusta valunutta mehua pois, saat siitä mielettömän drinkin, etenkin, jos kyseessä on luomu-kurkku! (Tänään lisäsin mehuun vähän vettä ja hörppäsin alkusnapsina, mutta mielessäni pyöri idea kurkku-mojitosta, johon olisi voinut lisätä limeä, minttua, jäitä...)

2. Kun mehu on valunut, sekoita kurkkuraaste, sopiva kasa turkin setää, purista joukkoon valkosipulinkynsi ja mausta. Ah!

 

Paistetut palsternakkaviipaleet

Mieletön herkku. Tarvitset:

- palsternakka tai pari

- (oliivi)öljyä

- meri- tai vuorisuolaa

- kuivattua timjamia

Viipaloi palsternakka. Paista viipaleita runsaassa oliiviöljyssä kohtuullisella lämmöllä molemmin puolin, kunnes viipaleet ruskettuvat. Nosta viipaleet talouspaperin päälle, niistä irtoaa nestettä aika paljon. Ripottele päälle suolaa ja timjamia. NAM!