MIKSI OLEN KASVISSYÖJÄ ?

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Alustuksena sanottakoon, että kasvissyöjältä pyydetään perusteluja kasvissyönnilleen hyvin usein. Oletetaan, että hänellä on jokin tietty syy ruokavalioonsa, koska se poikkeaa normista. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei normin tarvitsisi olla tämä. Esimerkiksi Intiassa kasvissyönti on se tavallinen juttu, ja lihaa himoitsevat joutuvat etsimällä etsimään ”non-vegetarian”-ravintolan. Siellä ehkä joku voisi tulla kysymään sekasyöjältä: miksi syöt lihaa? Onko sinulla erityinen syy siihen?

 

Olen ollut kasvissyöjä 3,5 vuotta ja ajattelinkin nyt muistini virkistykseksi käydä läpi kaikki ne syyt, miksi liha ei maistu.

 

  1. Liha on kuollutta eläintä. Eläimen raadon käyttäminen ravintona ei ole elossapysymiseni tai hyvinvointini kannalta välttämätöntä. En näe lihaa ruokana. Jos söisin lihaa, se olisi minulle samankaltainen kauhistus kuin monelle ajatus ihmissyönnistä. Olen törmännyt useaan ihmiseen, joka syö hyvällä omatunnolla kanasuikaletta ja jauhelihaa, mutta ei suostukaan koskemaan kanankoipeen tai porsasjuhlilla lihaan nähtyään kokonaisen eläimen vartaassa. Lihajalosteet on viety niin pitkälle, ettei liha kelmupakkauksessaan enää edes muistuta meitä sen alkuperästä. Kuinka moni voisi käydä teurastamolla tai edes katsoa dokumentin teurastamoiden toiminnasta ja sen jälkeen nauttia pihviaterian ilman omantunnontuskia? Totta kai on ihmisiä joilta tämä onnistuu ja kyllähän maalla asuvat tietävät, että Nöffe-porsaasta tulee jouluruokaa. Tuotantoeläinten kohtelu niiden elämän aikana on kuitenkin nykyään aivan toisenlaista, mitä söpöt lasten ”Me asumme maalla”-kirjat antavat ymmärtää tai millaista eläintenkasvatus oli vielä silloin, kun äitini oli pieni.  

 

  1. Elollisen olennon tappaminen oman kulinaarisen nautinnon takia ei ole mielestäni sen arvoista. Vielä karmaisevampaa on miettiä, että moni eläin on ylipäätään olemassa vain tullakseen syödyksi. Se syntyy pienessä kopissa, se kasvaa pienessä kopissa, sille syötetään hormoneja ja tietynlaista ravintoa, jotta sen liha olisi ihmiselle vieläkin nautittavampi elämys. En halua osallistua tällaiseen raakuuteen.

 

  1. Eläin tuntee kipua. Sillä on hermosto ja jokainen, joka on nähty eläintä tapettavan, tietää, että eläin huutaa ja mesoaa. Se ei halua kuolla. Sanonta ”kiljuu, kuin sikaa tapettais” kertoo mielestäni riittävästi. Eläin kärsii. Ja vaikka tappaminen tapahtuisi nopeasti ja mahdollisimman kivuttomasti, tappo on aina väkivaltaa. Ajatusleikki: mitä, jos Suomessa joku alkaisi kasvattaa koiria ravinnoksi? Koiria pidettäisiin häkeissä, niille annettaisiin sähköä paimentamistarkoituksessa ja syötettäisiin luonnotonta ravintoa. Lopulta ne teurastettaisiin. Tätähän kutsuttaisiin eläinrääkkäykseksi. Millä tavalla sian tai lehmän kohtelu vastaavalla tavalla voi olla hyväksyttävää? Ihmiset suhtautuvat tunteella lemmikkieläimiinsä ja kauhistelevat, kun ne siellä Kiinassa syövät koiraa (Pekingin Olympialaisten aikaan alueen ravintoloita kiellettiin tarjoamasta koiraa, koska länkkärit eivät sitä hyväksyisi), mutta yhtä älykkäiden maatilan eläinten rääkkääminen ja tappaminen on ok. En ymmärrä tätä. 

 

  1. Ympäristönsuojelu. Lihansyönti on luonnonvarojen tuhlausta, koska kehomme voi hyödyntää kasveissa olevan proteiinin ja vitamiinit yhtälailla. Lihantuotanto kuluttaa tuotettua kaloria kohti moninkertaisesti fossiilisia polttoaineita kuin kasvisten kasvattaminen. Karjanrehu ja karjan laidunmaa voitaisiin käyttää proteiinipitoisten kasvisten kasvattamiseen. Muistaakseni yhden lihakilon tuottamiseen kuluu <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />10 kiloa kasviproteiinia. Ei siis kovin fiksua ja tehokasta toimintaa. Myönnän, että esimerkiksi soijatuotteiden nauttiminen ei myöskään ole ympäristöystävällistä, koska soija roudataan Suomeen kaukaa. Soija ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto kasviproteiiniksi.

 

  1.  Terveydelliset syyt. Olen todella kiinnostunut ruoan terveellisyydestä ja uskon, että monipuolinen kasvisravinto on ihmiselle hyväksi. Tällä hetkellä yleisesti suositellaan kaikille kasvispainotteista sekaruokavaliota, joka siis tarkoittaa sitä, että ruokavalio koostuu pääosin kasviksista ja lihaa voi syödä silloin tällöin. Sitä ei siis todellakaan tarvita joka päivä – tai ollenkaan. Moni mättää lihaa kiduksiinsa joka ikisellä aterialla aamiaisesta lähtien, mikä ei siis ole ollenkaan virallinen suositus. Kasvisruokavalioiden terveellisyyttä ei kukaan kiistä, tosin vegaaniruokavaliota pidetään extreme-harrastuksena edelleenkin. Kasvissyöjäksi ryhtynyt on todennäköisesti miettinyt, miten hän koostaa ruokavalionsa, joten ravinto on monipuolista ja siitä saa kaiken tarvittavan.  Kasvissyöjä saa ruoastaan paljon esim. terveellisiä pehmeitä rasvoja, kuituja ja vitamiineja. Ruoka ei sisällä lainkaan kovia eläinrasvoja, joiden haitallisuutta ei kukaan kiistä. Toki kasvisruokailijakin voi syödä huonosti, mutta niinpä voi sekasyöjäkin, joten se ei ole mikään argumentti. Tästä intoutuneena kirjoitankin vielä toisen artikkelin joistakin ravintoaineista, joita kasvisruoasta on monen lihaanin mielestä muka vaikea saada.

 

Tässäpä syitä, joita nyt tuli mieleeni. Täydennän myöhemmin, jos keksin lisää. Kasvisruoka on maukasta, ruokalajeja on miljoona ja lisäksi se ei vahingoita ketään. Kasvisruoka on iloinen asiaJ